Kolm vahvat päeva Peipsi ääres

Programm “Noortekohtumised” on Eestis elavate erineva emakeele ja kultuuritaustaga noortegruppide koostööprojekt, mille eesmärk on ärgitada läbi ühisürituste 11-19- aastaste noorte omavahelist suhtlemist, üksteisemõistmist, arengut ja õppida keelt.

Kevadel liitus Luunja Keskkool “Noortekohtumiste” projektiga. Ja 5.-7. septembrini veetsime koos 9 Luunja kooli õpilase ja Tartu Aleksander Puškini Kooli õpetaja Tatjana Waldeku ning tema 9 õpilasega kolm vahvat päeva Peipsi ääres Varnjas.

Varnja küla on üks vanemaid vene asustustega külasid Peipsi kaldal. Kirjalikes allikates on seda küla mainitud esmakordselt 1582.aastal. Siiamaani säilisid vanad traditsioonid ja usk.

Me elasime Mesi tare kodumajas, mis oli rohkelt sisustatud vanade asjadega.
Ja meil olid meeldivalt sisutihedad päevad: Õpilased tegid intervjuusid ja osalesid piksellatsiooni töötoas, mis oli nende jaoks uus ja põnev asi. Külastati ka muuseumi ja laata, tehti pikem jalutuskäik ning vihmasel õhtul lauldi populaarseid vene ja eesti palasid.
Eriti kasulikuks osutisid noortekohtumised eesti emakeelega õpilastele, kuna just vene keelt oli seal kõige rohkem kuulda ja see motiveeris meie noori innukamalt vene keelt õppima.

Õpilased olid õnnelikud ja tänulikud. Neile meeldis ettevõtmine väga. Üks õpilane avaldas oma arvamust nõnda: “Mulle meeldis tutvumisring, kus tutvustasime üksteist liigutustega. Kõik olid omapärased. Mulle meeldis rätik silmade peal kõndida ja õppida üksteist usaldama. Eriti huvitav oli muuseumis käik, sest seal oli palju huvitavaid asju ja esemeid Varnja kohta. Meile meeldib suhelda venelastega. Huvitav oli veel teha maagilisi videosi.”

See oli hea algus ja meie koostöö Tartu A. Puškini Kooliga jätkub teise projekti raames.

Kristina Suviste

Luunja noored Varnjas
Noortekohtumine Varnjas